Aranan: Tarih

  1. Türk Tarih Kurumu

    Telefon: (312) 310 23 68, Adres: Kızılay Sokağı No:1 Sıhhiye 06100 TÜRKİYE

  2. Yaşanmış En Düşük ve En Yüksek Sıcaklık Kaç Derecedir?

    Dünyamızda tespit edilebilen en düşük sıcaklık güney kutbunda eksi 89.6 derece ile Antarktika Vostok istasyonunda ölçülmüştür. En yüksek sıcaklık gölgede 58 derece olarak 13 Eylül 1922 tarihinde Libya’da El-Azizia’da ölçülmüşt

  3. Deniz Suyu Neden Tuzludur?

    Sodyum (Na) ve Klor (Cl). Bilim insanları Sodyum’un ilk teoride olduğu gibi nehirler yolu ile karalardan denizlere taşındığını, Klor’un ise dünya tarihinin ilk dönemlerinde, yer kabuğu ile yer merkezi arasında kalan katmanlardan, okyanusla

  4. Emin Çapa - Türk Hamamlarında Suyun Kaldırma Kuvveti Neden Yok?

    TEDxİstanbul Konuşması: Emin Çapa, "Türk Hamamlarında Suyun Kaldırma Kuvveti Neden Yok?" başlıklı konuşmasında tarihin önde gelen bilim adamlarıyla çıktığı yolculuğa Türk eğitim sistemine yönelttiği eleştirilerle devam ediyor.

  5. Tarih Dersini Antik Şehirde İşlediler

    Antalya’da 2018 Perge Yılı etkinlikleri kapsamında 9’uncu sınıf öğrencileri, tarih dersini Geç Klasik, Helenistik ve Roma İmparatorluğu dönemlerinin izlerini taşıyan Perge Antik Kenti’nde tarihi mirası gezerek gerçekleştiriyor.

  6. Müzeler Öğretmenlere Ücretsiz Olacak

    24 Kasım Öğretmen Günü’nden itibaren biz bir hediye vermek istiyoruz. Gerekli alt yapı yazılımlarını düzelteceğiz ve o tarihten itibaren öğretmenlerimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelere ücretsiz giriş yapabilecek" d

  7. Tarih Öncesi Devirler

    İnsanların yeryüzünde faaliyet göstermeye başlamasından M.Ö. 3000 yıllarında Sümerler tarafından yazının bulunmasına kadar geçen döneme Tarih Öncesi Devirler denir.

  8. Türkiye Tarihi (11-13. yy’lar)

    Danişmentliler, Saltuklular, Mengücekliler, Artuklular, Çaka Beyliği ve diğer Türk Devletleri

  9. 23 Eylül Özellikleri

    Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar.

  10. Türklerin İslamiyeti Kabulü

    Maveraünnehir: “İki nehir arası” anlamına gelen bir coğrafya terimidir. Orta Asya’da, Ceyhun (Amu Derya) ve Seyhun (Siri Derya) arasında tarihi bölgedir. Bugün Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan arasında bölünmüştür. Maveraünneh

  11. Mum Yanınca Niçin Geriye Bir Şey Kalmıyor?

    Tarihi çok eskiye uzanan mum ışığının adeta büyülü bir gücü vardır. İnsanda romantik duygular uyandırdığı gibi, tüm dinlerde ruhani bir yeri de vardır. Ayin ve adakların vazgeçilmez malzemesidir. Mum tarihin ilk icatlarından biridir

  12. Osmanlı Sanatı (Osmanlıda Sanat)

    Selçuklu Devleti ve Beylikler Döneminde önemli bir yere gelen Türk-İslam sanatı geliştirilmiştir. Ayrıca İran ve Bizans sanatından da etkilenen Osmanlı sanatı, kendine has bir üslup oluşturarak dünya sanat tarihinde kendisine özel bir yer

  13. Franchising İşlemlerinin Dünyada ve Türkiye’deki Tarihsel Gelişimi

    Terim ya da faaliyet olarak bir Amerikan terimi olarak düşünülmüşse de, ortaçağdan beri İngiltere’de kullanılmıştır. Örneğin İngiltere’de, 1700’lerde bira üreticileri ile bar sahiplerinin arasında yapılan sözleşmelerde franchisi

  14. Köktürkler (Göktürkler)

    I. Köktürk Devleti (552-659), II. Köktürk (Kutluk) Devleti (682-744). Türklerin tarih sahnesine ilk çıktıkları yerdir. Orhun ve Selenga ırmakları arasında kalır ve bütün Türk boyları tarafından kutsal kabul edilir.

  15. Cumhuriyet Döneminde Ekonomi (1938 e kadar)

    Yeni Türk Devletinin ekonomi politikalarını belirlemek için 17 şubat - 4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir’de Türkiye İktisat Kongresi toplanmıştır.

  16. Türklerin Tarih Sahnesine Çıkışı

    Türk adının anlamı üzerinde yapılan araştırmalarda değişik görüşler ortaya çıkmıştır.Türk adının TÜREMEK, OLGUNLUK ÇAĞI TÖRE SAHİBİ, GÜÇLÜ , KUVVETLİ gibi anlamlara geldiği belirtilmiştir.

  17. Milli Mücadele Öncesi Atatürk’ün Çalışmaları

    Büyük önder Atatürk şüphesiz milli mücadele işine 19 Mayıs 1919 tarihinde başlamadı. Tarihsel süreç çok öncelere dayanmaktadır. Ancak şartlar 1919’da olumlu bir hale geldiğinden mücadele bu süreçte başlamıştır.

  18. 360 Derece Midyat Görüntüsü

    Midyat Kaymakamlığından 360 Midyat’ı gezin. Tarihi Midyat’ı Google Street View ile görebilirsiniz.

  19. Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı

    Telefon: (312) 428 61 00, Adres: Atatürk Bulvarı No:217 Kavaklıdere 06680 Çankaya ANKARA TÜRKİYE

  20. Wilson Prensipleri Nedir?

    11 Şubat 1918 tarihinde ABD başkanı Wilson’un yaptığı bir konuşmada ortaya koyduğu yeni barış şartları daha sonraki süreçte kabul edilmelerinden dolayı önem kazanmıştır.

  21. 1917 Olayları Nedir?

    1917 yılında gerçekleşen olaylar hem dünya tarihini hem de ulusal tarihimizi oldukça etkilemiştir. Bu olayları şu şekilde sıralayabiliriz:

  22. Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü

    Arkeoloji ve Sanat Tarihi ; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

  23. Kara Kedi Geçmesi Neden Uğursuzluk Getirir?

    Dünya tarihinde kedilerden başka, önce tanrılaştırılan, sonra şeytanla özdeşleştirilip soykırımına uğrayan, sonra da tekrar evin baş köşesine yerleştirilen hiçbir canlı türü yoktur.

  24. Orta Asya Uygarlığı

    Orta Asya kültür tarihi MÖ.5000 yıllarına kadar uzanmaktadır.Tarih sahnesine ilk defa Orta Asya da çıkan Türkler bu kültürden etkilenmişlerdir.

  25. Tarih Çağları Soruları

    Insanlık tarihinin en uzun çağı hangisidir? Kavimler Göçü ile başlayan çağ nedir? Maden çağlarının içinde en gelişmiş çağ hangisidir?

  26. Tarih Devirleri

    Tarih, yazının icadı ile başlayan zaman dilimi içerisinde devirlere ayrılırken, insanlık tarihini etkileyen büyük ve önemli olay ve buluşlara göre dört bölüme ayrılır.

  27. Zeydiyye ve Ortaya Çıkışı

    Kûfe ve Basra’da Zeyd b. Ali’yle birlikte ayaklanmalarla başlıyor, kendisi uzun süre ayaklanamaya karşı dirense de sıkıştırılmalara karşı daha fazla dayanamaz ve ayaklanmaya onay verir. Ayaklanama için belirli bir tarih isterler, tarih

  28. Tarihi Çağlara Giriş

    İnsanların yeryüzünde faaliyet göstermeye başlamasından M.Ö. 3200 yıllarında Sümerler tarafından yazının bulunmasına kadar geçen döneme Tarih Öncesi Devirler denir.

  29. Türkçülük (Pan Turanizm) Akımı Nedir?

    19. yüzyılda yapılan çalışmalar sonucunda Türklerin Selçuklular ve Osmanlılardan çok önce Orta Asya’ya kadar uzanan bir tarihleri olduğunu ortaya koymuştur.

  30. YKS Tarih Konuları

    Tarih Bilimi, Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar, İlk Türk Devletleri, İslam Tarihi ve Uygarlığı, Türk-İslam Devletleri, Türkiye Tarihi, Beylikten Devlete (1300-1453), Dünya Gücü: Osmanlı Devleti (1453-1600), Arayış Yılları (17.

  31. Tarih Bilimine Giriş Soruları

    Türklerin açıklayın boyunca kullandıkları takvimleri yazarak; bu takvimlerin özelliklerini kısaca açıklayınız.

  32. Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları

    Sosyal bilimlerin ortak araştırma konusu nedir?Aynı amaca yönelik araştırma yapan bilimler arasında yardımlaşmanın yararları neler olabilir?

  33. YKS Edebiyat Konuları

    Güzel Sanatlar ve Edebiyat, Coşku ve Heyecan Dile Getiren Metinler (Şiir), Olay Çevresinde Oluşan Edebi Metinler, Öğretici Metinler (Edebiyat 9. Sınıf), Tarih İçinde Türk Edebiyatı, Destan Dönemi Türk Edebiyatı

  34. Periyodik Cetvel’in Tarihçesi

    Johann Döbereiner, Alexandre Beguyer de Chancourtois, John Newlands, Dimitri İvanovic Mendeleyev/ Lothar Meyer, Lothar Meyer, Henry Moseley, Glenn Seaborg

  35. Tarih Yazıcılığı

    İçinizde günlük tutan var mı? Neden günlük tutarsınız? İnsanlar tarih boyunca yaşadıklarını kaydetme ihtiyacı duymuşlardır, bunun sebebi ne olabilir?

  36. Tarih Öğreniminin Önemi

    Sizce neden tarih dersi görüyorsunuz? Geçmişi bilmek bize ne kazandırır? Bir musibet bin nasihatten iyidir sözünü nasıl yorumlarsınız?

  37. Mezhepler Tarihinin Diğer İlimlerle İlişkisi

    Kelam: İMT’nin Kelam gibi savunma amacı yoktur. İslam Tarihi: Kaynaklarından faydalanır. İMT daha çok siyasî-itikadî gelişmelerle ilhilenir. İslam Tarihi ise tarihi boyutu ele alır

  38. İslam Mezhepler Tarihi Özet

    Hz Peygamber döneminde mezheplere ihtiyaç yoktu, zira dini konularda herhangi bir ihtilaf bulunmamaktaydı. Ancak Hz. Peygamber’in vefatı sonrası birtakım siyasî olaylar vukuu bulduğundan artık farklı görüşler ve mezhepler ortaya çıkmaya b

  39. Tarih Biliminin Yöntem Basamakları

    Terkip, Tenkit, Tahlil, Tasnif, Tarama. Zamana göre sınıflandırma, Mekana göre sınıflandırma, Konuya göre sınıflandırma.

  40. Ya İstikla Ya Ölüm Konu Anlatımı

    İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük - Doğu Cephesi(Gümrü Antlaşması), Güney Cephesi(Ankara Antlaşması), Düzenli ordunun kurulması. Batı cephesi, savaş ve anlaşmalar.

  41. Girişimciliğin Tarihi

    İlk kez 18. yüzyılın başlarında İrlandalı ekonomist Richard Cantillon tarafından; “henüz belirginleşmemiş bir bedelle satmak üzere üretimin girdilerini ve hizmetlerini bugünden satın alan ve üreten kişi” olarak tanımlanan girişimci

  42. Tarih Bilimine Giriş

    Tartışma sorusu: Sizce tarih nedir? İnsan neden tarihi merak eder ve incelemek ihtiyacı duyar? Siz geçmişinizi anne babanızın çocukluğunu,dedelerinizi, soyunuzun nereden geldiğini,yaşadığınız bölgede geçmişte kimlerin nasıl bir yaşam

  43. Türkiye’deki Barajların Listesi

    Türkiye’de bulunan barajlar, bulundukları şehirler, yükseklikleri, açılış tarihleri ve amaçları

  44. Adana Arkeoloji Müzesi

    Adana’nın ve bütün Çukurova’nın tarihi eserlerinin sergilendiği Müze, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulmuştur.

  45. Adıyaman Müzesi

    1982 yılında modern binasına kavuşmuş ve bu tarihten sonra kendi binasında hizmet vermeye başlamıştır.

  46. Amasya Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

    Mustafa Kemal’in 1919 yılı Haziranı’nda Amasya’ya gelişinde üs olarak kullandığı ve Amasya Tamimi’nin kaleme alındığı yer olan Saraydüzü Kışla Binası bu tarihi önemi gözetilerek aslına uygun biçimde Yeşilırmak kıyısında y

  47. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

    Yapıların Tarihi Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Atpazarı olarak isimlendirilen semtte, Ankara Kalesi’nin dış duvarının güneydoğusundaki yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı yapısında yer alır.

  48. Ankara Cumhuriyet Müzesi

    Binanın Tarihçesi Ankara Ulus meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının inşaasına, 1915 yılında başlanmıştır.

  49. Ankara Etnografya Müzesi

    Etnografya Müzesi Ankara’nın Namazgâh adı ile anılan semtinde, Müslüman mezarlığı olan tepede kurulmuştur. Anılan tepe, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 15 Kasım 1925 tarihli Bakanlar Kurulu kararı gereğince, Millî Eğitim Bakanlığ

  50. Antalya Alanya Kalesi

    Denizden ve karadan zor ulaşabilirliği nedeniyle tarih boyunca devamlı yerleşime uğramış olan Alanya Kalesi; Anadolu’yu süsleyen yüzlerce kaleden bugün ayakta kalabilmiş, en iyi korunmuş olanlarından birisidir.

  51. Antalya Simena Örenyeri

    Kale Köyü eski Simena antik kenti üzerine kurulmuştur. Bulunan yazıtlardan kentin tarihini M.Ö. IV. yüzyıla kadar indirebiliyoruz.

  52. Atatürk Kronolojisi

    Fotoğraflarla Atatürk kronolojisini bulabilirsiniz. Doğduğu ev ve tarihten öldüğü gün ve yere kadar.

  53. Bartın Amasra Müzesi

    Amasra’nın antik bir yerleşim merkezi olması ve tarihî eser açısından zengin olması nedeniyle burada bir müze kurulması zorunlu hâle gelmiştir.

  54. Başkomutan Tarihi Milli Parkı

    Yapılan Aktiviteler; Ziyaret (Kültürel Değerler, Tarih ve Milli Mücadele, Kahramanlık, Anıtlar)

  55. Beyşehir Gölü Milli Parkı

    Yapılan Aktiviteler; Doğa Yürüyüşü, Fotoğrafçılık, Kuş Gözlem, Sportif Olta Balıkçılığı (Tarihi kalıntılar, jeomorfolojik oluşumlar, tabii bitki ve zengin kuş toplulukları ve hidrolojik özellikler)

  56. Çanakkale Arkeoloji Müzesi

    Çanakkale’de Müzecilik faaliyetleri Atatürk’ün zamanında başlamıştır. 1936’da Zafer Meydanında tarihi mermer ve taş eserler toplanması ile başlanılmış, 1965 yılında ise yine aynı meydan da bulunan kilisenin ek binasında Müze Mü

  57. Çorum Müzesi

    Doğu ile Batı arasında bir köprü vazifesi gören, insanlık tarihinin çeşitli dönemlerinde ön sıralarda yer almış ve pek çok uygarlığın beşiği olmuş ülkemizde, Çorum ve çevresi binlerce yıldır süregelen Anadolu’nun yerli kültü

  58. Erzurum Kalesi

    İlk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Erzurum Kalesi’nin M.S. 5. yüzyılın ilk yarısında Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

  59. Göreme Tarihi Milli Parkı

    Yapılan Aktiviteler; Tarihi eski yerleşimler (kiliseler, şapeller, ve peri bacaları) jeomorfolojik oluşumlar, dinlenme ve eğlenme

  60. Nemrut Dağı Milli Parkı

    Yapılan Aktiviteler; Tarihi Açık Hava Müzesi, Manzara, Doğa yürüyüşü, Ekoturizm, Fotoğrafçılık. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Adıyaman ili sınırları içindedir.

  61. Nenehatun Tarihi Milli Parkı

    Yapılan Aktiviteler; Ziyaret (Aziziye tabyası, tarih, kahramanlık, milli mücadele). Tarihimize 93 Harbi olarak geçen 1877–1878 Osmanlı-Rus Savaşında şehrin korunmasında etkin rol üstlenen Mecidiye ve Aziziye tabyaları, Rusların kente daha f

  62. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

    Yapılan Aktiviteler; Tarih, Sarıçam Yayılışı, Yaban hayatı Zenginliği. Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kars ve Erzurum illeri sınırlarıiçinde yer almaktadır.

  63. Tektek Dağları Milli Parkı

    Yapılan Aktiviteler; Ziyaret, Tarihi ve arkeolojik özellikler, Kervansaray, harabeler, yabani Antep Fıstığı, ceylan, dev kertenkele.

  64. Troya Tarihi Milli Parkı

    Yapılan Aktiviteler; Ziyaret (Tarihi Kalıntılar ve jeomorfolojik Yapı). Ege Bölgesi’nde,Çanakkale ili sınırları içinde yer almaktadır.1996 yılında ilan edilmiştir.

  65. Yutulabilir Hap Balon ile Mide Küçültme Ameliyatlarına Son

    Yutulabilir hap keklindeki balon midenize indiğinde kendiliğinden şişiyor, böylece midenizin daha az besin almasını sağlıyor. Mide küçültme ameliyatları tarih olabilir.


  1. Eceabat » Opet Tarihe Saygı Ortaokulu

    İsmetpaşa Mah. Ahmet Meriç Sk. No: 43 Eceabat / Çanakkale

  2. Antakya » Özel 3k Muhasebe İktisat Matematik Türkçe Ve Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi Öğretim Kursu

    Haraparası Mah. 2. Cad. No: 1 İç Kapı No: 1 Antakya / Hatay

  3. Eyüp » Özel Tarih İlkokulu

    Nişancı Mah. Eyüp Sultan Bul. No: 54 İç Kapı No: 1 Eyüp / İstanbul

  4. Eyüp » Özel Tarih Ortaokulu

    Nişancı Mah. Eyüp Sultan Bul. No: 54 İç Kapı No: 1 Eyüp / İstanbul


  1. Biscoe Tarih Tablosu

    W. S. Biscoe'ca hazırlanmış kitap fişlerinin dizimlerde, kitapların ise raflarda tarih sırası

  2. Çoğaltı Tarihi

    Yazmaların elle yazılarak çoğaltıldığı yılı belirten tarih.

  3. Diptarih

    1. Yazılı belgelerin ortaya çıkmasından önceki insanlığın tarihi. 2. Kazılar sonucu elde e

  4. Durum Tarihçesi

    1. Danışman kılavuzdan yardım görmesi beklenilen bir kişiyle ilgili olarak düzenli biçimde t

  5. Düşünceci Tarih Anlayışı

    Toplumsal gelişmenin başlıca etkeninin düşünceler, kuramlar, bilinç vb. olduğunu savunan ö

  6. Eğitim Tarihi

    İlk çağlardan günümüze dek eğitim kurum ve uygulamalarının geçmişini ve gelişmesini ince

  7. Ekinsel-tarihsel Yaklaşım

    Tarihi ün yapmış kişilerin yaşamlarının betimlenmesi olmaktan çıkarıp, toplumsal gelişmen

  8. Felsefe Tarihi

    Felsefenin kökenini ve gelişimini, bu gelişimin yasalarını ve aşamalarını, değişik felsefe

  9. Hicrî Tarih

    Muhammet Peygamberin Mekke'den Medine'ye göçü (1622) ile başlayan ay yılı sayımı.

  10. Hicrî Tarih Hesabı

    Hicret gününü ve yılını başlangıç alan takvim hesabı.

  11. İbranî Tarih Hesabı

    Musevilerin kullandığı takvime dayanan hesap.

  12. İlkçağ Tarihi

    Yazılı belgelerin bulunduğu en eski zamanlardan, genellikle Batı Roma İmparatorluğunun çökü

  13. İtfa Tarihi

    Bir taşınır değerin ya da borcun geri ödeme tarihi.

  14. Jülien tarihi

    İsa' nın doğum yılının Ocak ayının birinci gününe 1721057 sayısı verilip, Greenwich' in

  15. Jülyen Tarihi, Jt

    Jülyen dönümüyle belirtilen tarih yalnız gökbilimde kullanılır. Sözgelimi, 16 şubat, 1967

  16. Kolofon Tarihi

    Kitabın yazılması ya da basılması ile ilgili olarak kolofonda verilen tarih.

  17. Kültür Tarihi Okulu

    İlkellerin kültürlerine tarihsel bir derinlik kazandırmaya ve evrimci kuramlar yerine bu kültü

  18. Milâdî Tarih

    İsa peygamberin doğumu ile başlayan ve bugün Batı'da kullanılan yıl sayımı.

  19. Miladî Tarih

    Hz. İsa'nın doğumunun yaklaşık olarak dördüncü yılını başlangıç olarak alan yılların

  20. Milâdî tarih

    İsa' nın doğumunun yaklaşık olarak dördüncü yılını başlangıç olarak kabul alan yıllar

  21. Olgu Tarihçesi

    Bireyin yaşamında önemli bir olayın baş göstermesine yol açan nedenlerin oluş sırasına gö

  22. Önsöz Tarihi

    Önsözün bitimine konulan ve kitapta başka bir tarih yoksa, basım tarihi yerine de geçen tarih.

  23. Öntarih

    Tarih öncesi zamanlardan tarih zamanlarına geçiş dönemi.

  24. Orta Çağ Tarihi

    İlk Çağ ile Orta Çağ arasındaki zaman kesiminin tarihi.

  25. Öyküsel Tarihçilik

    Olayları, aralarındaki nedensel ilişkileri ve zaman sırasını gözetmeksizin, yüzeysel olarak

  26. Sinema Tarihçisi

    Sinema Sinema tarihi üzerine araştırma, inceleme yapan kimse.

  27. Sinema Tarihi

    Sinema Sinemanın bulunuş, doğuş, gelişme evrelerini konu alan tarih dalı.

  28. Son Kullanım Tarihi

    Uygun koşullarda depolandığı süre içinde müstahzar vb.nin kendine özgü özelliklerini koruy

  29. Son Kullanma Tarihi

    Sinema Boş filmlerin kutularında yer alan, filmin kullanılması ve açındırılması için aşı

  30. Son Tüketim Tarihi

    Gıda maddesinin uygun koşullarda depolandığı süre içinde kendine özgü özelliklerini koruya

  31. Soy Sınıflaması Veya Tarihsel Sınıflama

    Dillerin hangi ana dilden çıkıp ürediklerine bakılarak yapılan sınıflama.

  32. Tarih

    Nesrin hikâyeleme türlerinden biri olup her türlü kaynaklardan faydalanarak, zaman içinde geçe

  33. Tarih

    1. Ulusların geçmişte oluşturdukları kültür ürünlerini, yaptıkları savaşları, kurduklar

  34. Tarih

    İnsanların, üyesi bulundukları toplumu etkileyen eylemlerinden doğan, olayları zaman ve yer g

  35. Tarih

    Bir olayın, bir gözlemin zamanını, gün, ay, yıl olarak belirten ifade.

  36. Tarih Aykırılığı

    Tarih sırasını, tarih tutarlığını bozmak. Tiyatro yazınında ve mizansende güldürü sağla

  37. Tarih Başı

    Herhangi bir olaylar sırası için başlangıç olarak kabul edilen zaman. Bir değişen yıdızın

  38. Tarih Bilinci

    1. (Genel olarak) İnsan düşüncesinin kendi tarihine olan ilişkisinin dile gelişi olarak tarih

  39. Tarih Düşürmek

    (Divan edebiyatı terimi) Bir olay üzerine, harfleri ebcet hesabınca o olayın yıl tarihini göst

  40. Tarih Düşürmek

    Önemli sayılan bir olayın, çoğunlukla koşuk biçiminde söylenen sözlerle, ebcet hesabına g

  41. Tarih Düşürmek

    Önemli sayılan bir olayın, çoğunlukla nazım biçiminde söylenen sözlerle, ebcet hesabına g

  42. Tarih Felsefesi

    Konusu tarih ve tarihsel bilgi olan bir felsefe dalı. // Deyim olarak ilkin Voltaire kullanmıştı

  43. Tarih Felsefesi

    Tarihsel olayların anlamını, düzenlilik ve yasalarını, insanın gelişimindeki ana eğilimleri

  44. Tarih Hesabı

    Gökbilim olaylarına ve kanunlarına dayanarak yapılan zaman hesabı.

  45. Tarih Komedisi

    Konusu tarihten alınan komedi.

  46. Tarih Komedyası

    Konusu tarihten alınmış komedya türü.

  47. Tarih Örneklemesi

    Yaşanan sırada geçen siyasal bir olayı anlatmak için, geçmişteki benzer bir olayla karşıla

  48. Tarih Orunlaması

    Yaşanan zamanda geçen politik bir olayı, geçmişteki benzer bir durumla anıştırmak (karşıla

  49. Tarih Oyunu

    Bir tarih olayını ele alıp o olayın geçtiği çağı, çevreyi, insanlarını yansıtan oyun.

  50. Tarih Sıralaması

    Kitap, kitapça, kesik gibi kitaplık gereçlerinin ya da katalog fişleri ile kaynakçaların bası

  51. Tarihçe

    Bir olay ya da nesnenin özet olarak yazılmış tarihi.

  52. Tarihçi

    Tarihsel konular üzerinde araştırmalar yapan, tarih kitapları yazan kişi.

  53. Tarihe Geçmek

    Önemi bakımından unutulmayacak bir durum kazanmak. Örn: Bütün ömründe tek bir kitap yazmı

  54. Tarihe Karışmak

    Unutulmak, yalnız adı kalmak. Örn: Bir yaş gelir ki ondan sonra ehemmiyet verdiğiniz şeyler t

  55. Tarihî Gramer

    Bir lehçenin, bir dilin veya bir dil ailesinin gramer yapısını tarihî devirlerdeki değişme ve

  56. Tarihölçer

    Ekonometri ve diğer niceliksel tekniklerin kullanıldığı iktisat tarihi çalışmaları.

  57. Tarihöncesi

    Tarihten (yazılı belgelerden) önceki çağlar.

  58. Tarihsel Aykırılık

    Eleştiri ya da güldürü sağlamak amacıyla tarihsel tutarlığı ya da gerçekliği bozarak yad

  59. Tarihsel Balad

    Tam anlamıyla tarihsel nitelik gösteren, özellikle ulusal olayları anlatan balad türü.

  60. Tarihsel Bilinç

    İnsanın kendisinin tarihsel bir varlık olduğunu bilmesi kendi üzerinde bugün de etkisi ve bask

  61. Tarihsel Boyut

    Halkbilim olay ve ürünlerinin oluşumunda görev alan tarihsel etkenlerin tümü.

  62. Tarihsel Coğrafya

    Coğrafyanın, ilkçağdan günümüze değin gelişim aşamalarını, bugünkü coğrafya anlayış

  63. Tarihsel Dilbilim

    Dillerin gelişmesini inceliyen dilbilim.

  64. Tarihsel Döngü Kurama

    Vico'nun geliştirmiş olduğu ve toplumun durmadan aynı aşamalardan geçtiğini öne süren kuram

  65. Tarihsel Film

    Sinema Tarihsel bir olayı konu alan, bu olayın geçtiği çağı, çevreyi, kişileri yansıtan fi

  66. Tarihsel Giysi

    Oyuncuların sahne üzerinde rol gereği giydikleri tarihsel giysilerin tümü.

  67. Tarihsel Gramer

    Tarihsel dilbilim anlamdaşı.

  68. Tarihsel Halkbilim

    Halk kültürünün yalnız tarihsel yönüyle ilgilenen bilim, bk. tarihsel halkbilimci, tarihsel y

  69. Tarihsel Halkbilimci

    İncelemelerini tarihsel yönteme göre yapan halkbilimci, bk. tarihsel yöntem.

  70. Tarihsel Komedya

    Konusu tarihten alınmış komedya türü,

  71. Tarihsel Okul

    1. (Dar anlamda) 19. yüzyılın başlarında kurulan (Savignhy, Eichhorn vb.) tarihsel hukuk okulu.

  72. Tarihsel Okul

    Olayların kaynak ve diğer bütün sorunlarının, ancak ilgili tarihsel belgeler yardımıyla çö

  73. Tarihsel Oyun

    Bir tarih olayını ele alıp o olayın geçtiği çağı ve çevreyi yansıtarak yazıldığı dön

  74. Tarihsel Özdekçilik

    Marksçılığın tarih anlayışına verilen ad (Engels'in koyduğu terim). Eytişimsel özdekçili

  75. Tarihsel Özdekçilik

    1. İnsan topluluklarının tarihsel gelişim süreci içinde toplumsal gelişmenin genel yasaların

  76. Tarihsel Resim

    Özellikle 19. y.y. da Fransada yaygın olan, konusu tarihten alınmış resim.

  77. Tarihsel Roman

    Başlıca kişileri ve olayları tarihten alınan roman.

  78. Tarihsel Saga

    Tarihsel bir kişi ya da olayla ilgili saga. bk. saga.

  79. Tarihsel Sermaye-hasıla Oranı

    Geçmiş yıllardaki sermaye ve hasılada gözlemlenen değişmelere göre hesaplanan sermaye-hasıl

  80. Tarihsel Sıralama Yöntemi

    Birbirlerini izleyen tarihsel halk kültürlerini görevsel özelliklerine göre inceleme işlemi, b

  81. Tarihsel Söylenbilim

    Söylenlere ilişkin sorunları karşılaştırma yöntemiyle çözmeye çalışan söylenbilim. bk.

  82. Tarihsel Söylence

    Bir tarihsel olay ya da kişiyle ilgili olan yerel söylence. bk. söylence, krş. yerel söylence,

  83. Tarihsel Veya Gelenekli Yazılış

    Bir kelimenin, söylenişi değişmiş olduğu halde, eski söylenişine göre olan şekilde yazılm

  84. Tarihsel Yöntem

    Kültürü, tarihsel gelişimi içinde, yazılı belgelere dayanarak izleyen ve inceleyen yaklaşım

  85. Tarihsel Yöntem

    Bir olgunun gerçek doğuş ve oluşum sürecini düşüncede yansıtma yöntemi.

  86. Tarihsel Yöntem

    Halkbilim olay ve ürünlerinin kaynaklarını bulmak amacıyla, bu olay ve ürünlerin saptanan tar

  87. Tarihsel-coğrafyasal Yöntem

    Masal ile kimi halkbilim ürünlerinin tarihsel ve coğrafyasal değişkenlerini, karşılaştırma

  88. Tarihselcilik

    19. yüzyılın ortalarında, özellikle Almanya'da tarih bilimlerinin bağımsız gelişme sürecin

  89. Tarihselcilik

    Olayları ve nesneleri belli tarihsel gelişimin ürünleri olarak gören, bunların nasıl ortaya

  90. Tarihsellik

    1. Tarihsel olanın varlık biçimi. 2. Zamana bağlılık, gelip geçicilik. 3. Tarihsel koşullulu

  91. Televizyon Tarihçisi

    TV. Televizyon tarihi üzerine araştırma ve inceleme yapan kimse.

  92. Televizyon Tarihi

    TV. Televizyonun bulunuş, doğuş, gelişme evrelerini konu alan tarih dalı.

  93. Yakınçağ Tarihi

    Fransız devriminden günümüze değin uzanan tarih.

  94. Yapım Tarihi

    Sinema/TV. Bir filmin, bir televizyon izlencesinin yapımına başlandığı ve yapımının tamamla

  95. Yapıt Hakkı Tarihi

    Bir düşün ya da sanat yapıtının her türlü haklarının korunmaya başlandığı tarih. (Kita

  96. Yararcı Tarihçilik

    Geçmiş olayların gelecek olaylar için örnek alınması amacını güden tarih yazıcılığı.

  97. Yarı Tarihsel Balad

    Küçük bir yere ilişkin olarak anlatılan balad. bk. balad. krş. tarihsel balad.

  98. Yayın Tarihi

    TV. Bir izlencenin yayınlanacağı gün ve saat.

  99. Yeniçağ Tarihi

    Ortaçağın sonundan yeniçağın başına değin uzanan tarih.



Mesaj / Bildirim Gönderin