Aranan: Devletleri

  1. Yedi Yıl Savaşları

    Yedi Yıl Savaşları, Avrupa’nın belli başlı devletleri arasında, 1756-1763 arasında gerçekleşen bir dizi askeri çatışmadır. Avusturya, Avusturya Veraset Savaşları’nda (1740-1748) elinden çıkan Silezya bölgesini geri alabilmek için i

  2. Haçlı Seferleri (1096-1270)

    1096 -1270 yılları arasında yaklaşık iki yüzyıl süren Avrupa Devletlerinin Türk-İslam Dünyasına yaptıkları seferlere denir. Kısaca Haç ile Hilal arasındaki mücadeledir. Avrupalıların elbiselerinde, kullandıkları araç-gereçlerde ha

  3. Türklerden Önce Anadolunun Durumu

    Türklerin Anadoluya gelişinden önce, Anadolu Bizans ve Sasani devletleri arasında yaşanan savaşlar yüzünden harabeye dönmüştü

  4. Türkiye Tarihi (11-13. yy’lar)

    Danişmentliler, Saltuklular, Mengücekliler, Artuklular, Çaka Beyliği ve diğer Türk Devletleri

  5. Büyük Selçuklu Devleti’nin Dağılması

    Ülkenin hükümdar ailesi arasında paylaşılması ve sonu gelmez taht mücadeleleri ilk Türk devletlerinde olduğu gibi Büyük Selçuklu Devleti’nin de yıkılış dönemine girdi. Fetret Dönemi adı verilen bu dönem, 1091 ile 1118 yıllarını k

  6. İlk Türk İslam Devletleri

    Karahanlılar, Gazneliler. Hâkaniye ve İlig-Hanlar adlarıyla da anılan Karahanlı Devleti, başta Karluklar olmak üzere Çiğil, Yağma ve Tuhsi gibi Türk Boylarına dayanıyordu.

  7. Türk - İslam Devletleri

    Abbasi Devleti’nin parçalanma sürecine girdiği sırada Mısır’da vali olarak görevli olan Tolunoğlu Ahmet’in burada kendi devletini kurması ile birlikte 1000 yıl boyunca sürecek olan Türk egemenliği başlamıştır.

  8. İslamiyetin Doğuşu ve İlk İslam Devletleri Değerlendirme Soruları

    İslamiyetin doğuşu sırasında Arap Yarımadası’nda siyasal birliğin sağlanamamasının nedenlerini yazınız. İslamiyetin doğuşu sırasında Arap Yarımadasındaki dini yapı ve inanışlar hakkında bilgi veriniz.

  9. Coğrafi Bölgeler - Güneydoğu Anadolu Bölgesi

    Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle komşudur.

  10. İslamiyetin Doğuşu ve İlk İslam Devletleri

    Mecusilik, mecus dinine ait inanç ve akidelere dayalı tutum ve davranışların bütünü; temel akideleri ateşe (ışık) tapmak olan Zerdüştilik, Mithrailik, Zurvailik, Manilik ve Mazdekilik gibi çeşitli fırka ve mezheplerin ortak adı.

  11. Türk İslam Devletlerinde Sanat

    Türk-İslam sanatının temelleri KARAHANLILAR döneminde atılmıştır.Bu dönemin mimari eserleri diğer dönemlere örnek teşkil etmiştir. Süslemelerde bitki ve hayvan motifleri kullanılmıştır.

  12. İlk Türk Devletleri Ünite Değerlendirme Soruları

    GÖKTÜRK DEVLETİ döneminde yazılan Orhun Kitabelerinde Türk kelimesi TÜRÜK şeklinde geçmektedir. Türklerin ana yurdu ORTA ASYA dır.

  13. İlk Türk Devletlerinde Sanat

    Orta Asya Türk sanatının temeli ilk Türk devletlerinde görülen altı göçebe kültürüne dayanmaktadır.Konargöçer bir yaşam tarzını benimseyen Hunlarda ve Köktürklerde taşınabilir sanat eserleri öne çıkarken yerleşik hayata geçen Uy

  14. Diğer Türk Devletleri ve Toplulukları

    Avarlar, Bulgarlar, Hazarlar, Macarlar, Peçenekler, Kıpçaklar, Oğuzlar, Sabirler, Türgişler, Kırgızlar, Karluklar

  15. Türk İslam Devletlerinde Eğitim

    Türk-İslam devletlerinde Karahanlılar dönemi bir dönüm noktasıdır. İlk türk devletlerinde dağınık şekilde verilen eğitim bu dönemde bir plana bağlanmıştır. Eğitimin tüm toplum kesimleri için önemli olduğu görüşü ağırlık kaz

  16. İlk Türk Devletlerinde Eğitim

    Askeri Eğitim, Mesleki Eğitim, Bilim. İlk Türk devletlerinde bilgiye ve bilgili insana önem verilmiştir.

  17. Orta Asya’da Kurulan İlk Türk Devletleri

    Orta Asya’da kurulan ilk Türk Devletidir. Merkezi Ötüken’dir. En Bilinen ilk Hükümdarı Teoman; en ünlü hükümdarı ise Mete Han’dır (En parlak dönem, en geniş sınırlar).

  18. İlk Türk Devletleri

    Türk Adının Anlamı. Türklerin İlk Anayurdu. Orta Asya Türk Göçlerinin Sebep ve Sonuçları. Asya Hun Devleti. Kavimler Göçü ve Avrupa Hun Devleti

  19. Ege ve Yunan Uygarlığı

    Makedonya kralı II. Filip, Yunan şehir devletlerini birleştirerek bir devlet kurmuş ve Helen birliğini sağlamıştır. Ölümünden sonar devletin başına geçen Büyük İskender kurduğu büyük ordu ile ASYA SEFERİ’ne çıkarak devleti İmpar

  20. Türk İslam Devletlerinde Ekonomi

    İkta sistemi, Vergi sistemi, Ahilik, Vakıf sistemi. Türk-İslam devletlerinde ekonomi tarım, hayvancılık ve ticarete dayanırdı. Karahanlılardan başlamak üzere hemen tüm Türk-İslam devletleri İpek ve Baharat yolunun kontrolüne önem vermiş

  21. İlk Türk Devletlerinde Ekonomi

    Bozkır hayatında göçebe toplum olarak varlığını sürdüren İlk Türklerde ekonominin temelini hayvancılık oluşturur. En çok koyun ve at yetiştirilirdi. Zenginler at eti, diğer insanlar ise koyun eti yerlerdi. Kısrak sütünden kımız, dar

  22. Mısır Uygarlığı

    Afrika’nın Kuzeydoğusunda NİL NEHRİ etrafında kurulmuştur. NOM adı verilen şehir devletleri şekelinde teşkilatlanmıştır.

  23. Osmanlı Devletinde Hukuk

    Osmanlı devletinde diğer Türk-İslam devletlerinde olduğu gibi Şer’i ve Örfi Hukuk geçerli olmuştur. Osmanlı devletinde özellikle Yönetim işlerinde Örfi hukuk daha çok kullanılmıştır.

  24. Paris Barış Konferansının (18 Ocak 1919) Önemi Nedir?

    İtilaf Devletleri Osmanlı Devletini nasıl paylaşacaklarını kararlaştırmak için Paris’te toplandılar.

  25. Türk İslam Devletlerinde Hukuk

    Türklerin İslamiyeti kabul etmeleriyle birlikte hukuk sisteminde değişiklikler yaşanmıştır. Töre devam etmekle birlikte Şeri Hukuk ta uygulanmaya başlamıştır. Böylelikle Türk-İslam devletlerinde Hukuk ikiye ayrılmıştır.

  26. İlk Türk Devletlerinde Hukuk

    İlk Türklerde yazılı hukuk kuralları yoktu. Bunun yerine Töre adı verilen ve nesilden nesile aktarılan örf ve adetler vardı. Törede toplumun ve zamanın ihtiyaçlarına göre sürekli yenilikler ve düzenlemeler yapılırdı.

  27. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın Önemi Nedir? (30 Ekim 1918)

    Antlaşmanın 7.Maddesi “İtilaf Devletleri kendi güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıkarsa , istedikleri bölgeyi işgal edebileceklerdi “ çok ağır bir madde olup ülkenin her an işgalini mümkün hale getirmiştir.

  28. Klasik Dönem Osmanlı Toplum Yapısı Klasik Sorular

    İlk Türk devletlerinde dini hayat ve inanışlar hakkında bilgi veriniz. Klasik dönem Osmanlı toplum yapısı hakkında bilgi veriniz. Osmanlı Devletinde uygulanan “Millet Sistemi” hakkında bilgi veriniz.

  29. Türk-İslam Devletlerinde Sosyal Yapı

    Büyük Selçuklular döneminde toplumlar arası kaynaşma sağlanmış; Türk İslam toplum yapısı oluşmaya başlamıştır. Selçuklular zamanında toplum, yönetenler, yönetilenler olmak üzere iki bölümden oluşmuştur.

  30. Çanakkale Savaşının Önemi Nedir?

    İtilaf devletleri boğazları geçemeyip Rusya’ya yardım götüremeyince Rusya’da Bolşevik ihtilali çıkmıştır. Sovyet Rusya kurulmuştur.

  31. İlk Türk Devletlerinde Toplum Yapısı

    İlk Türk Devletlerinde Toplum Yapısı; toplumsal yapı, yaşayış ve dini hayat.

  32. YKS Tarih Konuları

    Tarih Bilimi, Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar, İlk Türk Devletleri, İslam Tarihi ve Uygarlığı, Türk-İslam Devletleri, Türkiye Tarihi, Beylikten Devlete (1300-1453), Dünya Gücü: Osmanlı Devleti (1453-1600), Arayış Yılları (17.

  33. Türklerde Devlet Teşkilatı Boşluk Doldurma Soruları

    İlk Türk Devletlerinde Türklerde devlete İl (el) adı verilirdi. İlk Türk Devletlerinde hükümdar yönetme yetkisini Gök tanrı dan alır ve yaptığı tüm işlerden Gök Tanrı ya karşı sorumludur. Buna ( Kut Anlayışı) denir.

  34. Türklerde Devlet Teşkilatı Kavram Bilgisi

    Tigin : İlk Türk Devletlerinde Kağanın erkek çocuklarına verilen ad. Ataman: İlk Türk Devletlerinde Kağanın erkek çocuklarının eğitiminden sorumlu öğretmen Kurultay :İlk Türk devletlerinde devleti ilgilendiren konuların görüşülüp k

  35. Türk-İslam Devletlerinde Devlet Teşkilatı

    Türk-İslam Devletlerinde Devlet Anlayışı, Orta Asya da kurulan ilk Türk-İslam devleti Karahanlılar’dır. İlk Türk devletlerindeki anlayışlar Türk-İslam devletlerinde de devam etti. Türk-İslam devletlerinde Devlet anlayışının dayandı

  36. İlk Türk Devletlerinde Devlet Teşkilatı

    İlk Türk Devletlerinde Devlet Anlayışı, Türklerde Ordu, Devlet Yönetimi. İlk Türk devletlerinde Kağanı koruyan seçme muhafız birliklerine Böri, Keşifler yapan akıncı birliklerine deYelme denir.

  37. Atatürk Pul Arşivi

    Atatürk Posterinin basılı olduğu; seri, tekli ve yabancı devletlerin pullarını bulabilirsiniz.



  1. Avrupa Birleşik Devletleri

    Avrupa Ekonomik Topluluğu çerçevesinde siyasal birliği de amaçlayan en son aşama.

  2. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu

    Benin, Burkina Faso, Cape Verde, Fildişi Sahilleri, Gambiya, Gana, Gine, Yeni Gine, Liberya, Mali,

  3. Eksen Devletleri

    II. dünya savaşından önce aralarında bir bağlaşma yapan Almanya, Japonya ve İtalya devletler



Mesaj / Bildirim Gönderin