Yurtdışı Eğitimde Döviz Etkisi


Yurtdışı Eğitimde Döviz Etkisi
Geçen haftalarda dolar ve Euro’nun rekor seviyelere ulaşması birçok sektöre olumsuz yansıdı. Kur artışı, yurtdışında eğitim almayı düşünenleri de etkiliyor. Uzmanlara göre özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) eğitim almak isteyenler, staj yapmayı düşünenler, dil ve yaz okullarına gitme planı yapanlar arasında programlarını askıya alanlar, iptal edenler, farklı arayış içine girenler oldu. Yurtdışı eğitim programları organize eden firmalar, kurdaki artıştan etkilendiklerini belirtiyor. Bunun üstesinden gelmek için ‘özel indirim’, ‘alternatif ülke’ gibi kampanyaları da devreye sokan kurumların yöneticileri, Türk Lirasındaki değer kaybının kendilerini olumsuz etkilediğini dile getiriyor.


EN ÇOK ORTA SINIF ETKİLENECEK

Biltur Genel Müdürü Necdet Bilgen, kurdaki artışın sektörü olumsuz etkilediğini belirterek şunları söylüyor:
“Geçen haftalarda oluşan dövizdeki yükseliş, yurtdışı eğitime de yansıdı. Kurlardaki artış ve belirsizlikten en fazla orta kesim etkilenecek. Ekonomik birikimi iyi, alım gücü yüksek olanlar için durum çok değişmeyebilir. Yurtdışında lisans okullarına olan talepte ciddi bir azalma var. Biz yaz okulu ağırlıklı çalıştığımızdan sezonun bitmesi nedeniyle döviz artışlarının etkisini önümüzdeki yıl daha çok hissedeceğimizi tahmin ediyoruz. Kurlardaki belirginleşme ve yurtdışındaki okulların Türkiye marketi için yaptıkları özel indirimlerle tekrar bir canlanma olacağını düşünüyoruz.”


ABD’YE GİDİŞTE YÜZDE 30 AZALIŞ

ASBA Uluslararası Eğitim Danışmanlık Akademik Danışmanı Çiğdem Işıl ise şu bilgileri verdi:
“Türk Lirasının değer kaybetmesi, yurtdışına gitmeyi düşünenlerin hızla fikir değiştirmesine sebep oldu. Genellikle bu gibi dönemlerde öğrenciler, sadece dil öğrenimi için gidecekse erteliyor veya daha uygun fiyatlı ülke tercih ediyor. Ucu ucuna maliyetleri karşılayabilecekler vazgeçiyor. Orta derecede maliyetli okullara gidenler süreyi uzatabilmek için daha ucuz eğitim veren ülkeleri seçiyor. Örneğin Kanada Doları’nın düşük kalması Kanada için avantaja dönüştü. Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkelerde üniversite eğitiminin ücretsiz veya düşük maliyetli olması, Avrupa seçeneğini de öğrenci listelerine soktu. Almanya’da lisans eğitimi ücretsiz, sadece makul düzeyde harçlar var. Hollanda’da öyle, eskiden 50-60 başvuru olurdu, şimdi 800’e kadar yükseldi. Macaristan’da lisans eğitimi almak isteyen biri yıllık en fazla 6 bin 500 Euro ücret ödüyor. Birçok acentanın verdiği bilgiye göre Amerika’ya giden toplam öğrenci sayısı yüzde 30 azaldı.”


KUR ARTIŞINA KARŞI İNDİRİM

EF Türkiye Ülke Müdürü Şükran Bahadır ise, “Kur artışı nedeniyle normal sezona kıyasla çok daha yüksek oranlarda indirim yaparak, öğrencilerimizin eğitim planlarını gerçekleştirmelerine fırsat sunduk. Kampuslarda ücretsiz yurt kampanyası sağladık. Uzun dönem kurslar için uçak bileti hediye ettik” dedi.


DİL OKULLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR

Aslıhan Özenç (Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği Başkanı): Yabancı para birimlerinin Türk Lirası karşısında değer kazanması, eğitim ile yaşam giderlerinin öğrenci ve velilerin gelirlerine göre artması nedeniyle yurtdışı eğitimi olumsuz etkiliyor. Bu etki lise, yatılı okul, lisans ve yüksek lisans için daha düşük düzeyde. Ancak yaz okulu, dil okulu programlarında ciddi etki görülüyor. Bunlardaki talep değişiklikleri, öğrenci sayısının azalması, program sürelerinin kısalması, farklı ülkelerin tercih edilmesi şeklinde özetlenebilir. Öğrenci ve velilere sunduğumuz erken kayıt indirimleri, okullardan alınan burslarla bu tarz dalgalanmalardan etkilenmemelerini sağlamaya çalışıyoruz. Dernek olarak beraber çalıştığımız okullardan, öğrencilerimizin kurdaki dalgalanmadan etkilenmemesi için Türk öğrencilere özel indirimler, başvuru ücreti almamak gibi uygulamalar yapmalarını istiyoruz.

Admin

Taglar: YurtdışıEğitimdeDövizEtkisi

Haberler - İlginizi çekebilecek başlıklar
2018 YKS Yerleştirme Analizi: Zirvede Rekabet Kızıştı

Yaklaşık iki milyon öğrencinin merakla beklediği 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, ÖSYM ve YÖK 31 Ağustos’da sınavla ilgili veriler yayınladı.

8 Madde İle Günümüz Ergenleri

Ergenlik, insanların gelişim sürecindeki zorlu ve önemli süreçlerden biri. Ergen çocuk sahibi olan ailelere bu konuda büyük görevler düşüyor.

Akademisyenlere, Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi

YÖKAK tarafından, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının değerlendirmesini yapacak yaklaşık 600 akademisyene, ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’ verildi. YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Kurumsal Dış Değerlendirme Pr

Az Bilinen Bölümler Gerontoloji, Rekreasyon, Aktüerya
Basketbol Seferberliği Potasız Okul Kalmayacak

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) liderliğinde 81 ildeki ilk ve ortaokullarda basketbol seferberliği başlatılıyor. Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının desteğiyle hayata geçirilen ‘Haydi Sahaya Projesi’nin hedefiyse, Türkiy

Çocuklar İngilizce Eğitimine Ne Zaman Başlamalı

İngilizce global bir dil bu nedenle aileler çocuklarının iyi derecede İngilizce öğrenebilmesi için okul öncesinden itibaren yabancı dil eğitimine önem vermeye başlıyor.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin