Sarı Yoğurt Otu Faydaları


Sarı Yoğurt Otu Faydaları
Bu bitkinin değişik türleri vardır:Tırmanca Yoğurtotu (Galium aparina) tarlalarda,çayırlarda ve çit kıyılarında bolca yetişir ve çiftçiler tarafından zararlı ot olarak bilinir. 60-160 cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişlidir. Uzunca saplı, yeşil-beyaz renkli çiçek şemsiyeleri vardır. Sapındaki tüylerin yardımı ile rahatça tırmanabilir. Yapışkanotu, Çobansüzeği, Sünnetlikotu ve Kaz otu olarakta tanınır. Gerçek yoğurtotu, Sarı Yoğurtotu olarak bilinir ve genellikle yüksek yerlerde yetişir. 30-60cm boyundaki bitki dik durur ve bal gibi kokan altın sarısı çiçekleri vardır. Çiçeklenen bitki temmuzda toplanır. Eğimli yerlerde ve yol kıyılarında sık rastlanan bitki, çiçeklenme zamanında daha çok yatay biçimde görülür. Bitkinin türlerinin hepside şifalı özellik açısından eşittir ve aynı biçimde kullanılır. Beyaz yoğurtotunun genç filizleri kış mevsiminde kar altında da bulunabilir. Bitki mutlaka taze kullanılmalıdır.

* Yoğurtotu çayı, böbrekleri, karaciğeri, pankreas ve dalağı hastalık yapıcı maddelerden arındırır. İdrar tutukluğu, kum ve taş rahatsızlıklarında, epilepsi, histeri, raks illeti (bedenin bir bölümünü titremesine ve haraket etmesine yol açan sinir hastalığı) , sinirsel rahatsızlıklarda önerilir.

* Böbrek iltihaplarında, Yoğurtotu, Altınbaşak ve Sarı Ballıbaba ile eşit oranda katıldığında daha etkili çay elde edilmiş olur. Demlenerek elde edilen çay kahvaltıdan yarım saat önce yarım fincanı ve geri kalanı da gün boyunca yudumlanarak 14 gün süresince, ağır hastalarda günde 4 fincan olmak üzere içilir.

* Lenf bezi hastalıklarında çaydan her gün içilir ve guatr dada kaynatılarak elde edilen bitki çayıyla gargara yapılır.

* Dıştan kullanıldığında deri hastalıklarını, yaraları ve kan çıbanlarını iyileştirir. Merhemi yaraların çabuk iyileşmesini temin eder.

* Ses telleri aksaklığı (disfoni) de mikrobikse gargara yapılarak iyileştirilir.

* Yoğurtotu çayı içilerek yada gargara yapılarak dil kanserleri iyileştirilir.

* Taze özsuyu tereyağı ile karıştırılarak kanser ve çıbanların ve kanser türü deri hastalıklarının iyileşmesinde kullanılır.

* Pürüzlü, sınırları belirgin, koyu lekeler biçimindeki deri hastalıklarında Taze yoğurtotu özsuyu ve Aynısafa merhemi ile kullanılır. Kan temizleyici özelliği olan Aynısafa, Isırganotu ve Civanperçemi karışımından hazırlanan çayda içilir.

* Gırtlaktaki tümör ve kanserlerde, damakta oluşan düğümden dolayı olan ağrılarda, Yoğurtotu çayı içilir ve gargara yapılır. Ayrıca 300gr Aynısafa, 100gr Civanperçemi ve 100gr Isırganotu karışımlı kanser önleyici çay içilir. Yoğurtotu merhemi ile friksiyon yapılırsa ağrıları da dindirir. Yoğurtotu çayı mide ve bağırsak nezlesine karşıda kullanılır.

* Dölyatağı hastalıklarında ve zor doğumlarda, bitki kadınların yatağına konulursa kolaylaştırır.

* Pörsük ve sarkık yüzleri gerdirmede sıcak çayla yüz yıkanır. Bitkinin sıkılarak elde edilen özsuyu da her gün hasta bölgeye sürülüp kuruması beklenilerek kullanılabilir.


KULLANIM BİÇİMLERİ

Çay haz ırlamak:
Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir.

Taze bitki özsuyu:
Taze bitki yıkanır ve ıslak durumda, mikserde sıkılır.

Merhem yapımı:
Taze bitkinin özsuyu , oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır ve buzdolabında saklanır

Admin

Taglar: SarıYoğurtFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Cibes Otu Faydaları

Cibes Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin