Eğitimde Dünya Lideri Finli Öğrenciler


Eğitimde Dünya Lideri Finli Öğrenciler

Finlandiya eğitimde lider ülkelerden biri. OECD raporları bu başarının ardındaki sırrı açıklarken başta öğretmen kalitesine vurgu yapıyor. Okullarda öğrenciler için sunulan fiziki imkanlara da işaret ediyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Nurullah Dal ile ülkenin ortaöğretim seviyesinde en iyi özel eğitim kurumlarından Lahden Okulu’nu ziyaret ettik. Başkent Helsinki’nin yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Lahti şehrinde yer alan, 1896’da kurulan okulun direktörü ve ülkenin tanınmış eğitimcilerinden Markku Moisala’nın rehberliğinde okulu gezdik:
 

DEVLET ÖĞRENCİ BAŞINA YAKLAŞIK 10 BİN EURO VERİYOR
Fin hükümeti geçen yıl son şeklini alan yeni bir destek planıyla ülkedeki birçok özel okula öğrenci başına destek veriyor. Bizim okulumuzda ortaokul düzeyi için bu, yıllık yaklaşık 10 bin Euro civarında. Öğrencilerimiz hiçbir ek ödeme yapmadan okulda eğitim alabiliyor. Özellikle ortaokul düzeyi için en büyük yatırım yapılıyor. Lahden’de eğitim alan öğrenciler için her şey ücretsiz.
 

FİNLANDİYA’DA SINAVLAR VAR
Öğrenciler bu hafta matematik, fen bilimleri ve yabancı dil gibi birçok sınava giriyor. Burada elde ettikleri sonuçlar, okul notlarıyla birlikte, üniversiteye başvurularında dikkate alınacak. Ayrıca öğretmenlik ve hukuk gibi bölümlerde bazı üniversiteler kendi sınavlarını da uygulayabiliyor. Finlandiya’da sınav olmadığı iddiası doğru değil.
 

HER DİNİ ÖĞRETİYORUZ
Finlandiya’da öğrencilerimizin her dini tanımasını istiyoruz. Bu sınıfta, seccade ve Kur’an’ın yanı sıra İncil ve Tevrat gibi diğer kutsal kitapları da bulabilirsiniz. Ayrıca Budizm ve Hunduizmle ilgili kutsal eşyalar da var. Öğrencilerimiz din sınıfında bu inançlar hakkında, gerçek eşyalara dokunarak eğitim alıyor. Hiçbir dini öne çıkarmıyoruz, öğrencilerimizin bunu tanımasını istiyoruz. Birçok okulda da benzer uygulamalar yapılıyor.
 

KENDİ DRONELARINI YAPIYORLAR
Öğrencilerin kendi el becerilerini geliştirmesine önem veriliyor. Ortaokul öğrencilerimiz tasarım atölyemizde, kendi dronelarını tasarlıyor ve 3 boyutlu yazıcılarda basıyor. Ayrıca ahşap ve metal işçiliği de yapabiliyorlar. Bazı cihazlar çok tehlikeli görünebilir. Ancak öğretmenler öncelikle güvenlik eğitimlerini veriyor ve öğrenciler ardından kendi çalışmalarını yapmaya başlıyor.
 

YEMEKLERİN GIDA DENGESİNE ÇOK DİKKAT EDİLİYOR
Öğrencilerin beslenmesi çok önemli. Besin değerleri dikkatle takip ediliyor. Ülkede bulunan yaklaşık 90 özel okulla birlikte devlette de durum aynı. Modern aletlerle yemekler okullarda yapılıyor ve sürekli denetleniyor.
 

TASARIM ODASINDA ELBİSE TASARLIYORLAR
Ortaokul öğrencilerimiz, kendi elbiselerini tasarlayıp dikebiliyor. Atölyemizde bunun için dikiş makinesi gibi birçok alet var. Öğretmenimiz onlara sadece anlatmıyor, uygulamanın ön planda olduğu bir eğitim bulunuyor. Öğrenciler, tasarımlarını yaparken öğretmenler gerektiği anda onların sorularını yanıtlıyor. Benzer sınıflar Finlandiya’da okulların büyük kısmında var.
 

KONFORLU VE KULLANIŞLI SINIFLAR
Eğitim materyallerine de çok dikkat ediyoruz. Eğitim için özel tasarım sıra ve mobilyalar kullanılıyor. Okulumuzda ülkenin bu alanda önde gelen şirketlerinden biriyle çalışıyoruz. Fen bilimleri ve matematik sınıfımızda da öğrenciye göre ayarlanabilir sıralar mevcut. Mekanın aydınlatması ve kullanılan renklerde, öğrencilerin daha aktif olmasını sağlamaya özen gösteriyoruz. Finlandiya’da sadece bu işte uzmanlaşan mobilya şirketleri, öğrencilerin akademik başarılarındaki değişimleri takip ediyor.
 

ÖĞRETMENLER İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA VE DİNLENME ALANLARI
Finlandiya’da öğretmenlerin ders dışında çalışmalarını yapabileceği ve dinlenebileceği alanlar da tasarlanıyor. Bizim de bir mutfak, çalışma ve bilgisayar odalarının bulunduğu öğretmenler odamız var. Öğretmenlerimiz burada çalışmalarını yapıyor, dinleniyor ve okuyor.


Admin

Taglar: EğitimdeDünyaLideriFinliÖğrenciler

Haberler - İlginizi çekebilecek başlıklar
8 Madde İle Günümüz Ergenleri

Ergenlik, insanların gelişim sürecindeki zorlu ve önemli süreçlerden biri. Ergen çocuk sahibi olan ailelere bu konuda büyük görevler düşüyor.

Annesiyle Aynı Okulda Ders Veriyor!

Avcılar’daki Ali Karay Ortaokulu’nda anne Hazel Kahraman ile oğlu Kamuran Kahraman, fen bilgisi dersi veriyor. Kamuran Kahraman, “İnsan 30 yıllık annesine Hocam diyemiyor” dedi.

Babalar Çocuklarıyla Oynamasını Bilmiyor

İstanbul’da bir vakıf üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre babaların büyük çoğunluğu, çocuklarıyla nasıl oyun oynaması gerektiğini bilmiyor. Üstelik eğitim düzeyine göre değişmiyor.

2018 YKS Yerleştirme Analizi: Zirvede Rekabet Kızıştı

Yaklaşık iki milyon öğrencinin merakla beklediği 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, ÖSYM ve YÖK 31 Ağustos’da sınavla ilgili veriler yayınladı.

Akademisyenlere, Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi

YÖKAK tarafından, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının değerlendirmesini yapacak yaklaşık 600 akademisyene, ‘Kurumsal Dış Değerlendirici Eğitimi’ verildi. YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Kurumsal Dış Değerlendirme Pr

Az Bilinen Bölümler Gerontoloji, Rekreasyon, Aktüerya


Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin