Süt Faydaları


Süt Faydaları
Sütte farklı miktarlarda olmak üzere bütün vitaminler tam mevcuttur.Bir litre inek sütünde; Mineral 7.3 gr., Kalsiyum 1.20, Fosfor 0.94, Potasyum 1.59, Sodyum 0.45, Klor 1.6, Magnezyum 0.12, Kükürt 0.33 gr.dır.

Kalsiyum ve fosfor kaynağı süt, büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Uygun ve lezzetli bir kalsiyum ve fosfor kaynağı sütün, özellikle kemik ve dişlerin oluşumu, gelişmesi ve sağlıklı yapısının korunmasının yanı sıra vücudun birçok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gereklidir.

Kalsiyumun yanı sıra sağlık için gerekli A, C, D, E, K, B2, B6, B12 vitaminleri ile potasyum, fosfor ve proteinin önemli kısmı süt içerek karşılanabilir.

Süt proteinleri, vücutta sentezlenemeyen amino asitlerin önemli bir kaynağıdır. Bunları yeterli ve dengeli bir düzeyde içerir. Hücre ve dokuların oluşmasında, yıpranan kısımların onarılmasında rol oynayarak büyüme ve gelişmeyi sağlar.

Sütte bulunan çok sayıdaki besin öğesi, bir hapta toplanamaz. Vitamin katkıları, süt yoğurt ve peynirden elde edeceğimiz çeşitte ve dengede besin öğesini sağlayamaz. Beslenmede kalsiyum eksikliği olması durumunda, vücud bu ihtiyacını kemiklerden alır, bu da kemik erimesine yol açarak kemikleri zayıflatır.

Ayrıca süt, doğal bağırsak mikroflorasının oluşumu ve korunmasında rol oynar, kan şekeri düzeyinin hızlı yükselmesini önler.


* Kalp krizi, kanser ve felç riskini düşürür. Zekâ ve göz sağlığı için gerekli olan B12 vitamini açısından çok zengindir.

* Saç, tırnak, diş, kemik oluşumunda rol oynar, beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan uçlarını oluşturur.


Kasların kasılmasına yardımcı olur.

* Vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler.

* Yetişkin bir insan günde bir litre süt içtiğinde günlük gıda ihtiyacının % 20-25’ini karşılayabilmektedir.

* Özellikle, bebek, çocuk ve yaşlılar için süt vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.

* Her insanın günde yarım litre süt içmesi gerekir. Çocuklar için 2-3 yaşlarına kadar 1/5lt. , daha büyüler için ½lt. süt içmeleri tavsiye edilmektedir.

* Süt insan mizacını yumuşatır. Evham , vesvese, sıkıntı, gam, keder gibi psikolojik rahatsızlıklara iyi gelir.Halsizliği, yorgunluğu ve asabiyeti giderir

* Nezle için; bir bardak çiğ süte 5 diş sarımsak ince doğranır, hafif ateşte 10 dakika kaynatılır ve süzülür, içine bir çorba kaşığı bal ilave edilir, iki saat ara ile birer kaşık sıcak olarak içilir.

* Nefes darlığına ve akciğer hastalıklarına iyi gelir. Mide ve bağırsak yaralarını, gastriti iyi eder, bağırsakları parazitlerinden temizler; bal ile karıştırılıp içilir.

* Emziklilerde sütün kesilmemesi için içine nane atılır.

* Karaciğer ve dalak rahatsızlıkların da yağsız süt içilir.Kalbi ve zihni kuvvetlendirip, unutkanlığı giderir.

* Öksürük giderici, nefes açıcıdır; iki adet pırasanın beyaz kısımları ve saçakları iyice yıkanır ve kurulanır. İncecik doğranır. İki bardak süt içinde hafif ateşte 15 dk. Kaynatılıp demlenip süzülür. Üç defa birer fincan sıcak olarak içilir. Bir bardak çiğ süte, iki adet kuru incir doğranır. Hafif ateşte 10 dk. Kaynatılıp 20 dk. Demlenir. Sıcak olarak günde iki fincan içilir.
 
* Bu içecek aynı zamanda bağırsaklara da çok etkilidir. Kansızlığa da iyi gelir. Kabızlık için sabah aş karnına içilir.

* Göz ağrılarında, göze damlatılırsa iyi gelir.

* Afrodizyak etkisi vardır.

* Keçi sütü mesane ve böbrek iltihaplarında kullanılabilir.

Makbul olanı inek sütüdür. Süt deyip geçmeyin...



Bunları biliyor musunuz?

* Bir bardak sütteki kalsiyuma ulaşmak için 5 kilo et, 2.6 ekmek, 6.3 kilo patates, 8.5 kilo elma, 1.6 kilo marul, 1.7 kilo havuç veya 0.2 kilo peynir tüketmek gerekir.

* Yarım litre sütün kalsiyumuna eşdeğer miktarın sağlanabilmesi için 2.6 kilo ekmek, 6.3 kilo patates ve 8.5 kilo elma tüketilmesi gerektiğini kaydetti

* Süt alınan her 100 evden 67’sine, sokakta satılan çiğ süt alınıyor.

* Sokakta satılan sütlere, çabuk bozulmalarını önlemek için karbonat, soda gibi katkı maddeleri katılıyor. Soğuk zinciri oluşturulmadığı için bakteri yükü artıyor, ısı ile yok edilemeyen toksinler oluşuyor.

Admin

Taglar: SütFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Cibes Otu Faydaları

Cibes Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin