Nane Faydaları


Nane Faydaları
Bahçe nanesinin gölgede kurutulmuş yaprakları reçine, tanen, uçucu yağ içerir.

* Nanenin gövde ve yapraklarından su buharı damıtımıyla uçucu bir yağ olan nane esansı elde edilir. Nane ruhu denen bu esans hafif antiseptik, ferahlatıcı, bulantı kesici olarak bir şeker parçası üzerine 2-10 damla damlatılarak alınır. Kuvvetli kokulu, yakıcı, lezzetli bir sıvıdır.

* 1gr nane esansı 10gr talk ve 100gr su ile karıştırılıp birkaç gün bekletilir. Bu suyu günde 20-80gr yada nane yapraklarından elde edilen %4-5’lik infusyondan günde 2 bardak içilerek bulantı kesici, gaz söktürücü, koku ve güç verici olarak kullanılır.

* Astım, bronşit, öksürük, hıçkırık ve uykusuzlukta kullanılır. Sinirleri yatıştırır, ateş düşürür, ruhsal iktidarsızlığa iyi gelir. Kalbi ferahlatır, tozu organları dinçleştirir. Kalp çarpıntısını durdurur. Süt, bal veya tatlıyla karıştırılarak alınır.

* Terlemeyi keser, böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder, idrar çıkarmayı kolaylaştırır. Suyundan 15’er grm. içilir.

* Migren,baş ağrılarını ve baş dönmesini giderir. Nane lapası veya arpa unu ile karıştırılarak yapılan lapası başa uygulanır. Burkulma, çıkık, romatizma ağrılarında sarılır. Çayı da yarım limon suyu ile içilir.

* Dil kekemeliğinde ve peltekliğinde, ezilerek dile masaj yapılır.

* Sütten kaynaklanan meme şişliklerinde lapası yapılarak uygulanır. Doğumun kolay olmasını sağlar.

* Adet sancılarına iyi gelir.

* Ağız kokusuna, Diş ağrılarına iyi gelir, ağızda çiğnenir. Çayıyla gargara yapılır. Nane ruhu dişe konulur.

* Dimağı kuvvetlendirir, mideye kuvvet verir, mide düşüklüğünü tedavi eder, ağrıyı giderir, hazmı kolaylaştırır, mide üşütmelerine, susuzluğa iyi gelir, vücuttaki yelleri giderir. Sinirsel kaynaklı mide bulantılarına da etkilidir. Kusmaya, sarılığa, felçlilere iyi gelir. Barsak solucanlarını düşürür.

* 75grm. nane çöplerinden temizlenerek, 100grm. bal şerbetinin içine bırakılır ve bir müddet bekletilir. Sonra imbikte kaynatılır, ruhu elde edilir. Yarımşar fincan içilir.

* KaraciÄŸeri kuvvetlendirir.

* Yılan ısırmaları, böcek ve akrep sokmalarına iyi gelir.

* Saç dökülmelerinde suyu ile saç yıkanır.

Çay hazırlama:
Bir litre suya 4-5 tutam taze veya kuru yaprak ve çiçek atılarak demlenir. Sabahları bir fincan içilir. Akşamları ıhlamurla kaynatılıp içilebilir.

Bir litre suya 6 tutam nane ve iki tutam hasbalkan (romarin) atılarak yapılacak demleme sporcular için faydalıdır.

Bir fincan suya iki tutam nane ve bir tutam kekik atılıp kaynatılırsa uyarıcıdır.

Nane yaprağı, limon kabuğu ve melisa yaprağıyla birlikte kaynatılır ve içilir

Kuru nane yaprağı kaynatılır, üzerine limon sıkılır bir miktar karbonat ve şeker konulur aç karnına içilir.


*UYARI:
Mide ülseri, gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır.

Admin

Taglar: NaneFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Cibes Otu Faydaları

Cibes Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin