Ebegümeci Faydaları


Ebegümeci Faydaları
Küçük yapraklı Ebegümeci (Malva vulgaris) ve büyük yapraklı ( Malva grandifolia) ve başka değişik cinsleri genellikle çiçek ve sebze bahçelerinde, insanların yaşadıkları yerlerin yakınlarında yetişir. Bu bitkiler, yapraklarında, çiçeklerinde ve saplarında sümüksel (bamyada olduğu gibi) bir madde içerir. Açık pembeden eflatun rengine kadar değişebilen çiçekler açarlar. Yuvarlak meyveleri vardır. Çiçekleri, yaprakları ve sapları hazirandan eylüle kadar toplanır. Çiçekleri de saklanacaksa yazın toplanıp, kurutulur, kapalı olarak saklanır. Bitki kurutulduğunda özelliklerinin bir bölümünü yitireceğinden mümkün olduğunca taze kullanılmalıdır.Bitki sümüksel özelliğini yitirmemesi için geceden soğuk suya konulmalıdır.Taze yada gölgede kurutulmuş yaprakları helme(koruyucu yada yumuşatıcı etki verir) glikoz ve pektin taşır.



* Gastritte, ağız boşluğu iltihabında, dişeti hastalığında, ağız kuruluğunda, ses kısıklığında Ebegümeci çayı kullanılır.Tohumları,yaprakları ve kökü ezilmek suretiyle meydana gelen sıvı su ile karıştırılarak gargara yapılır.

* Gırtlak ve bademcik iltihabında, Ebegümeci çayı içilir, sık sık gargara yapılır, geri kalan posaya arpa unu ile karıştırılarak boğaza sıcak kompres yapılır.Solunum ve sindirim sistemi tahrişleri ve iltihaplarında koruyucu olarak çok kullanılır.Bronşite, nefes darlığına faydalıdır.

* Akciğer amfizeminde de kullanılabilir.Günde en az 3 fincan çay içilir.Süzüldükten sonra geriye kalan yapraklar ıslatılarak bronşların, akciğerlerin üstüne geceleyin kompres olarak uygulanır.

* Mide ve bağırsak ülserlerin de; arpa kaynatılır soğuduktan sonra ebegümeci yaprakları eklenerek yapılan çorba yenir.

* Mideyi dinlendirir, bağırsakların çalışmasını sağlar, kabızlığı , bulantı ve kusmaları giderir.

* Göğsü yumuşatır, balgam söktürür,öksürüklere iyi gelir;Sığır kuyruğu yaprağı 20gr., Gelincik çiçeği 20gr.,Ebegümeci çiçeği 20gr., Su 1000gr., bütün malzemeler ufalanıp kaynamış suya konur. Bir-iki dakika kısık ateşte üstü kapalı tutulur. 20 dakka bekletilir. Tülbentten süzülür, bal ilave edilerek günde 2-3 fincan içilir. Yaprağı veya kökü yada tohumu süt veya meyan kökü ile kaynatılıp içilir.

* Ayrıca sigara içenler de görülen sabah öksürüklerine de çok faydalıdır.

* Günlük kullanım için, 2 veya 3 fincan hafifçe ısıtılıp yudumlanarak içilir.

* Uyuşukluk ve sürekli baş ağrısını giderir.Ateş düşürücüdür.İdrar yolu tıkanıklığı giderir.

* Gözyaşı azlığı durumlarında kullanılır; gözlere Ebegümeci banyosu ve kompresi uygulanır.Usaresi kulak ağrılarına iyi gelir.Burun kanamalarını durdurur. Dıştan kullanıldığında toksinleri vücuttan atar.

* Kaşınan ve yanan yüz alerjilerin de; yüz ılık Ebegümeci suyu ile yıkamak hastayı rahatlatır.Yaprağı zeytinyağına bulanıp ateş yanıklarına konulur.

* Kırıklarda veya damar iltihaplarından kaynaklanan yaralarda, çıbanlarda, basurda, şiş ayaklarda ve ellerde ; ayak ve el banyoları yapılır. Bu durumda Ebegümeci, dar yapraklı sinirli ot ile de kullanılabilir. Sinirli ot iyice yıkandıktan sonra kurulanır.Islak olarak yaranın üzerine uygulandığında, yaranın kapanmasına yardımcı olacaktır.Taze yapraklarından hazırlanan lapa cilt üzerindeki çıban ve yaraların ağrılarını dindirmek için; tülbent arasında deri üzerine konur.Söğüt yaprağı ile dövülerek yara ve şişlerde kullanılır. Kökleri çiğnenince dişlere iyi gelir.

* Cildi yumuşatır,yüzdeki leke ve sivilceler için; lapası cilde uygulanır, suyu ile yıkanır.

* Emzikli kadınlar Ebegümecinin ot veya kökünü raziye veya anasonla karıştırıp kaynatarak içerlerse sütleri çoğalır.Hamilelerin doğumu kolay olur.

* Kadınların idrar yolu iltihaplarına ve beyaz akıntılarına iyi gelir. Kaynatılan ebegümeci sıcak içilirse kusturur.Birkaç defa tekrarladığında bütün zehirlenmelere iyi gelir.
 
* Böcek sokmalarından meydana gelen şişmelerde ebegümeci, tilki üzümü, sarı yonca, nane, kılıç otu, melisa toplanıp, kaynatılıp pansuman yapılmalıdır. Soğanla ezilerek çıban veya yılanın soktuğu yere sürülürse iyileşir.


KULLANIM BİÇİMLERİ


Çay hazırlama: Yalnızca soğuk suda hazırlanmalıdır. Dolu bir çay kaşığı bitki, bir fincan soğuk suya konulur, sabaha kadar bekletilir ve hafifçe ısıtılarak içilir.

Ayak ve el banyoları: İki avuç dolusu bitki, 5 litre soğuk suya koyulur ve gece boyunca bekletilir. Ertesi gün, elin veya ayağın dayanabileceği kadar ısıtılır. Banyo süresi 20 dak.dır. Banyo suyu yeniden ısıtılarak, iki kere daha kullanılabilir.

Bitki kompresleri: Çay süzüldükten sonra artan posalar biraz suyun içinde ısıtılır, arpa unu ile lapa haline getirilir ve bir keten bezinin üzerine yayılarak,sıcak sıcak

Admin

Taglar: EbegümeciFaydaları

Şifalı Bitkiler - İlginizi çekebilecek başlıklar
Cibes Otu Faydaları

Cibes Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları

Çiğdem Çiçeği (Crocus) Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Çiriş Otu Faydaları

Çiriş Otu Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılır

Adaçayı Faydaları

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru

Altınbaşak Otu Faydaları

Bu bitki hendeklerde, orman kıyılarında, eğimli çayırlarda, ağaçları kesilmiş orman bölgelerinde yetişir. Tüylü ve altın sarısı çiçeklerle bezeli sapı 80 cm kadar yükselebilir. Çiçekleri Temmuzdan Ekim’e kadar toplanabilir.

Anason Otu (Çayı) Faydaları

Maydanoz türünde bir bitkidir. Beyaza çalan yaprakları, meyvesinde iki tane birbirine yapışık şifalı tohumlarının kendine özgü kokusu vardır.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin