Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü


Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı Bölümü
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı ; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Hakkında Bilgi:
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü TS-2 puanı türü ile öğrenci alımı yapar. Genellikle Türkçe-sosyal bölümü mezunları tarafından tercih edilir; ancak Türkçe-Matematik alanından mezun olanlar da bölüme ilgi duymaktadır. Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Bölüm öğrencileri eğitimleri boyunca  Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Uygur Türkçesi, Tatar, Başkurt, Azerice ve Türkmen Türkçesi ile Rusça hakkında bilgi edinir, bu lehçelerin edebiyatları, geçmişleri hakkında incelemelerde bulunur.
 
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Mezunları Ne İş Yapar, Nerede Çalışır:
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün ana gayesi Yukarıda bahsedilen lehçeler hakkında uzman araştırmacılar, Türkologlar yetiştirmektir. Nitekim bölümden mezun olanlar Türkolog unvanı ile anılırlar. Bölüm mezunlarının bir kısmı, öğretmenlik derslerini alarak Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yaparlar. Bu bölümde, öğretmenlik dersleri olarak isimlendirilen eğitim bilimleri dersleri okutulmadığı için, öğretmen olmak isteyenlerin Türk Dili ve Edebiyatı alanında pedagojik formasyon eğitim sertifikası alması ve KPSS öğretmenlik oturumlarında yeterli puanı alması gerekir. Formasyon alan öğrenciler veya mezunlar, KPSS’nin 3 oturumuna katılmak zorundadır. Bunlar; Cumartesi sabah oturumu (genel kültür-genel yetenek), cumartesi öğleden sonra oturumu (eğitim bilimleri testi) ve öğretmenlik alan bilgisi sınavıdır. Belirlenen bölümler için, her bölüme ayrı yapılır. Edebiyat alanı ile ilgili sorulardan oluşur.
 
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü İş Olanakları Çalışma Alanları:
Bu bölümün iş olanaklarını Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı birimleri, çeşitli devlet kurumları oluşturur. Bölümden mezun olanların bir kısmı ALES gibi akademik sınavlardan ve mülakatlardan başarılı olarak yüksek lisans veya doktora yapar, böylece üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışır. KPSS’de yeterli puanı alanlar herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunda normal memur olarak da görev alabilir. Ayrıca Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunları, ihtiyaç duyulan bölgelerde ücretli öğretmenlik de yapabilir.
 


Admin

Taglar: ÇağdaşTürkLehçeleriEdebiyatıBölümü

Meslek Rehberi - İlginizi çekebilecek başlıklar
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü

Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı ; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri ; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Çay Eksperliği Bölümü

Çay Eksperliği ; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Adalet Bölümü

Adalet; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Bölümü

Ağaç İşleri; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin