Aile Ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği Bölümü


Aile Ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği Bölümü
 
 
Görevler:
Aile ve tüketici bilimleri öğretmeni, bu program çerçevesinde,
Eğitiminden sorumlu olduğu grubun düzeyine uygun günlük ve yıllık ders planlarını yapar,
Sorumlu olduğu atölye, laboratuar, işlik vb. yerleri sürekli olarak eğitime hazır durumda bulundurur. (Gerektiğinde kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve basit onarımlarını yapar.)
Kendisine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi, beceri ve tutumlar kazandırır,
Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı çalışmalar yapar,
Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler,
Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur,
Alanı ile ilgili sempozyum, seminer, panel gibi faaliyetleri takip eder, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur,
Alanı ile ilgili güncel yayın ve dokümanları toplar ve arşiv hazırlar,
Yılsonlarında, yıl boyunca yapılan ürünleri (varsa) sergilenmesi için sergi düzenlemesi yapar,
Eğitim-Öğretim döneminin başında seminerlere katılır,
Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar,
Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
 
Kullanılan Araç,Gereç ve Ekipmanlar:
Alanı ile ilgili meslek dersleri eğitim-öğretim programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders defteri ve yoklama fişi, öğrenci iş takip formu,
Ders kitapları, yardımcı kitaplar, iş ve işlem yaprakları, bilgi yaprakları, meslek alanı ile ilgili çeşitli teknik yayınlar,
Eğitim araçları (projeksiyon, tepegöz, video, TV, video bantları, , bilgisayar vb), 
Tartı ve ölçüm aletleri,
Laboratuar aletleri,
Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri,
Mutfak araç ve gereçleri, Ocak, fırın, buzdolabı,
 
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler:
Aile ve tüketici bilimleri öğretmeninin hem alanıyla ilgili hem de öğretmenlik mesleği ile ilgili niteliklere sahip olması gerekir. Aile ve tüketici bilimleri öğretmeni olmak isteyenlerin;
Sosyal bilimlere ilgi duyan,
İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı,
Ayrıntılara dikkat eden,
Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen,
İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen,
Dikkatli, işine özen gösteren,
İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı,
Mesleğin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan,
Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen,
Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, 
Girişimci, yaratıcı
kimseler olmaları gerekir.
 
Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler:
Mesleğin eğitimi; Gazi Üniversitesi (Ankara) Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesinde Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği bölümünde verilmekte iken bu bölüme yeni öğrenci alınmamaktadır. Bu dosyadaki eğitime ilişkin bilgiler Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği eğitimi verildiği dönemi kapsamaktadır. 
Mili Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinde bu branşa daha önceki yıllarda mezun olmuş Ev Yönetimi Öğretmenliği, Aile Bilimleri ve Tüketici öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği, Ev-İş ve Ev Ekonomisi Öğretmenliği bölümü mezunları ile MEB ve YÖK işbirliği ile açılan/açacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek lisans ya da Pedagojik Formasyon programını başarı ile tamamlamış olan Ev Ekonomisi, Ev Ekonomisi yüksekokulu ve Aile ve Tüketici Bilimleri lisans programı mezunları atanmaktadır.
 
Meslek Eğitimine Giriş Konuları:
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
Lise veya dengi okul mezunu olmak,
ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak.
 
Eğitimin Süresi ve İçeriği:
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. 
Eğitim süresince, fen bilimleri ve sosyal bilimler derslerinin yanı sıra temel eskiz ve çizim, aile sosyolojisi, beslenme ilkeleri ve teknolojisi, giyim teknolojisi, tekstil, aile kaynakları, mesleki yabancı dil, el sanatları, dekorasyon vb. ile seçmeli alan dersleri verilir.
Ayrıca, eğitim psikolojisi, genel ve özel öğretim metotları, ölçme-değerlendirme ve rehberlik gibi öğretmenlik meslek bilgisi dersleri okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.
 
Eğitim Sonunda Alınan Belge-Diploma:
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara ’’Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmeni" lisans diploması verilir.
 
Çalişma Alanları ve İş Bulma Olanakları:
Sosyal ekonomik, politik sorunlara yol açabilecek olumsuz yaşam koşullarına ilişkin olarak aileleri bilinçlendirme amaçlı eğitim alan mezunlar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek liselerinde Besin/Gıda teknolojisi-Ev Yönetimi ve Beslenme Öğretmeni olarak istihdam edilirler. 
Kendi branşı dışında ayrıca aylık karşılığı okutabileceği dersler ; Kurum Beslenmesi, Mutfak Hizmetleri, Kat Hizmetleri, Servis Hizmetleri,
Pastacılık bölüm alan ve dallarının ortak alan ,teorik ve uygulamalı meslek dersleri, Kafeterya İşletmeciliği Turizm ve Otelcilik , Yat Kaptanlığı Mutfak Yaşlı Hizmetleri ile,Diğer alanların beslenme alanına teorik ve uygulamalı meslek dersleri, Alanın /dalın teorik ve uygulamalı diğer meslek dersleri ve Halk Eğitim Merkezlerinde yönetici ve kurs öğretmenliği yapabilirler.
Yemek fabrikası, restaurant, kuru temizleme atölyesi, catering (ev işi yemek yapma-satma), temizlik şirketi, dekoratif eşya dizaynı ve pazarlama işlerinde kendi işyerlerini açabilirler. Televizyon, radyo ve gazete gibi medya kuruluşlarında branşları doğrultusunda programcı ve yönetici olarak görev alabilirler. 
 
Eğitim Süresince ve Eğitim Sonrasında Kazanç;
 
Eğitim Süresince:
Meslek eğitimi sırasında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün verdiği öğrenci kredisinden yararlanmak mümkündür.
Ayrıca, Kurumun yurt hizmetlerinden de yararlanılabilir. Bunların dışında öğrenciler çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan da istifade edebilirler.
 
Eğitim Sonrasında:
Eğitim sonunda öğretmenliğe hak kazanan, yeni göreve başlayan branş öğretmenleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre 8. derecenin 1. kademesinden aylıkla göreve başlayarak maaş, yan ödeme, ek ders ücreti alırlar. Ayrıca görev yaptıkları okul bünyesinde döner sermaye işletmesi bulunduğu takdirde döner sermaye ücretinden belli oranda pay alırlar.
Ayrıca her yıl tüm öğretmenlere okullar açılmadan önce eğitim-öğretim tazminatı adı altında bir ödeme yapılmaktadır.
 
İş Hayatında İlerleme:
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek okullarında görev alanlar idarecilik yapabilmektedir (Müdür, Müdür Yardımcısı vb.). 
Meslek elemanları Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan müfettişlik sınavlarında başarılı oldukları takdirde alanlarında müfettişlik yapabilirler. 
Ayrıca yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda başöğretmen ve uzman öğretmen olabilirler.
 

Admin

Taglar: AileTüketiciBilimleriÖğretmenliğiBölümü

Meslek Rehberi - İlginizi çekebilecek başlıklar
Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Bölümü

Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Aktüerya Bölümü

Aktüerya; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Alman Dil ve Edebiyatı Bölümü

Alman Dil ve Edebiyatı; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Adalet Bölümü

Adalet; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Bölümü

Ağaç İşleri; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği; bölümü nedir, iş imkanları nelerdir, bölüm mezunanlarının kazançları, çalışma alanları ve mesleği hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.



Sayfa Yorumları

Yorum Ekle





Mesaj / Bildirim Gönderin